• April 21, 2024

Hvornår og hvordan skal man beskære roser?

Roser er naturligvis et aktiv i enhver have. De har smukke blomster og kan dufte vidunderligt. Der findes omkring 200 forskellige sorter af vilde roser og ikke mindre end 30.000 dyrkede sorter. Roser skal helt sikkert beskæres, hvis du ønsker at bevare buskene smukke og få dem til at blomstre i rigt omfang. Pleje er også vigtigt for at forebygge sygdomme.

Fakta om roser
Hvornår blomstrer roser? Rosen er hjemmehørende på den nordlige halvkugle, så de blomstrer om sommeren, og de blomstrer om foråret. Efteråret og vinteren er tiden til at samle nye kræfter. I Kina blev de allerede brugt i haver i det 13. århundrede. Fra det 19. århundrede og frem begyndte man dog for alvor at dyrke rosen. Standardroser blev f.eks. skabt ved at podning af en forbedret rose på en vild grundstamme. Disse roser er ofte stærke og egner sig også til haver i vores land. Rosen har haft stor symbolsk værdi som blomst i århundreder. Selvfølgelig er der rosenkransen, som man beder for i den romersk-katolske kirke. Men blomstens farve er også meget vigtig. Hvide roser står for jomfruelighed og røde roser for kærlighed. Vidste du forresten, at gule roser indikerer jalousi eller utroskab?

Hvornår skal man beskære roser?
Rosen skal beskæres to gange om året. Det er ikke særlig svært at beskære roser, men timingen er meget vigtig. Alle typer roser skal beskæres om foråret, i marts eller april, når det ikke længere er frostvejr. Det er det tidspunkt, hvor saftstrømmene begynder igen. Men roser kan også beskæres om sommeren, og det kalder vi sommersnit. Denne beskæring er betydeligt mindre invasiv og har primært til formål at erstatte de døde hoveder, så nye blomsterknopper kan dannes, og du kan nyde disse smukke blomster endnu længere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *